OBJECTIU  ERRADICAR EL SENSELLARISME

NINGÚ DORMINT AL CARRER

Un informe de la Federació Europea de Organitzacions Nacionals que treballen amb persones sense llar FEANTSA destaca que hi ha almenys 895.000 persones sense llar a Europa el 2023, tot i que la xifra podria ser més gran per la manca d’una metodologia homogeneïtzada de recollida de dades.

L’objectiu de la Unió Europea és eliminar el sensellarisme per a l’any 2030, i per aconseguir-ho s’han posat en marxa iniciatives com la Plataforma Europea per Combatre el sensellarisme  i el programa Housing First, implementat amb èxit en països com Finlàndia, Dinamarca i Àustria, que ha portat a una reducció de la població sense llar, segons FEANTSA.

Plataforma europea per combatre el sensellarisme

A la  conferència a Lisboa el 21 de juny, es va llançar la Plataforma europea per combatre el sensellarisme, a través d’una Declaració signada per altes autoritats dels països membres de la Unió Europea i organitzacions actives en el sector, com la Federació Europea d’Organitzacions Nacionals que treballen amb persones sense llar (FEANTSA).

Aquesta plataforma té com a objectiu promoure el debat, facilitar l’aprenentatge mutu, augmentar el coneixement i millorar els sistemes de monitoratge, així com reforçar la cooperació entre tots els actors involucrats amb l’objectiu d’eliminar aquest fenomen abans de l’any 2030.

Destaca cinc principis fonamentals de la Declaració de Lisboa que reflecteixen una presa de posició decidida per part dels signants, incloent el compromís de donar resposta al Parlament Europeu i avançar en la implementació

PRINCIPIS

Ningú dormirà a la intempèrie per falta d’allotjament d’emergència accessible, segur i adequat;

Ningú viurà en un allotjament d’emergència o de transició més temps del necessari per aconseguir una solució d’habitatge permanent;

Ningú serà donat d’alta de cap institució sense una oferta d’habitatge adequada;

Els desallotjaments s’han d’evitar sempre que sigui possible i ningú serà desallotjat sense assistència per a una solució d’habitatge adequada;

Ningú serà discriminat per la seva condició de sense sostre.

El programa Housing First

El programa Housing First considera la vivenda com un dret humà i el sensellarisme com una condició determinada per diverses causes, incloent la manca d’habitatge. En aquest model, l’acompanyament dels serveis a la persona sense sostre està destinat a la reintegració en la comunitat, més que al tractament de les persones.

Amb aquestes  mesures es pretén abordar  els  Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 20230

Fi de la pobresa : Aquest ODS té com a objectiu acabar amb la pobresa en totes les seves formes i assegurar una vida digna per a tothom. L’abordatge del sensellarisme està directament relacionat amb aquest objectiu, ja que les persones sense llar són una de les poblacions més vulnerables i exposades a la pobresa extrema.

Educació de qualitat  Aquest ODS pretén garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat per a tots. La inclusió de persones sense sostre en el sistema educatiu i l’accés a programes educatius adequats és fonamental per a la seva integració social i la seva recuperació.

La Reducció de las desigualtats: Aquest ODS busca reduir les desigualtats dins i entre els països. L’enfocament cap al sensellarisme és una forma de combatre aquesta desigualtat, ja que busca garantir que totes les persones tinguin accés a habitatges segurs i dignes, així com a serveis i suports socials que els ajudin a sortir de la situació de vulnerabilitat.

La Plataforma europea per combatre el sensellarisme contribueix directament a l’ODS de Reducció de les desigualtats, ja que té com a objectiu eliminar el fenomen del sense sostre, una manifestació extrema de desigualtat social. També en proporcionar un habitatge digne i l’acompanyament integral a les persones sense sostre està alineat amb l’ODS de Fi de la pobresa, ja que té com a objectiu millorar les condicions de vida de les persones més desfavorides i vulnerables.

Ara falta  que com a societat canviem la mirada i que tinguem el compromís per  donar-hi resposta  amb finançament  i projectes  integradors

SOM-HI

Centre Heura som una associació sense ànim de lucre. Pots fer la teva aportació puntual o periòdica al número de compte de Centre Heura: 

ES78  2100  3064  3622  0023  7605

*Com que som una Entitat Declarada d’Utilitat Pública, al fer un donatiu tindràs una deducció fiscal del 80% pels primers 150€, a partir d’aquesta quantitat la deducció és del 35% si es la primera vegada de la donació o bé del 40% si la donació es fa regularment.

Si vols més informació: Informa’t!  (tresoreria@centreheura.org)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.