ELS USUARIS D’HEURA TORNEN A L’HORT

Per Laia de Ahumada.

L’Hort de les Cases és l’hort social que gestiona el Centre Heura, juntament amb Llar de Pau,  en uns terrenys cedits pel Districte de Gràcia, des del març de l’any 2013.

Han passat vuit anys i s’han esmerçat molts esforços i molta il·lusió per fer d’aquell solar un hort conreat de forma ecològica, com el que hi ha actualment. Per allà van passar usuaris, usuàries, i voluntaris que van aprendre i practicar el bonic art de conrear la terra, ni que fos damunt de bancals. Sobre aquells inicis es va fer fins i tot un documental que va sortir al 30’ de tv3. Però, per causes diverses, al cap de quatre/cinc anys, els usuaris d’Heura van deixar d’anar-hi, tot i que per sort la persona encarregada de tenir-ne cura, amb l’ajuda d’algun voluntari, i les usuàries de Llar de Pau, van seguir mantenint-lo ben viu.

I aquest mes de febrer, des de la direcció d’Heura s’ha apostat per recuperar el projecte de l’hort social i convidar a usuaris i usuàries a participar-hi de nou. Un cop decidit, en una setmana ja hi havia un equip de quatre usuaris amb ganes de passar el matí del dijous en contacte amb la terra i en companyia de dos integradors socials en pràctiques, una responsable de la gestió, i dos voluntaris. Amb un objectiu comú que ens va engrescar a tots: “Fer de l’hort un espai bonic”.

I així vam començar, el dia 11, mirant-nos-el i decidint què calia fer primer: podar l’heura de la tanca, rascar la caseta d’eines per poder-la pintar de nou, endreçar sacs, llençar runes, posar canyís a la tanca, plantar noves plantes, arreglar bancals d’aromàtiques… Portem tres dijous i fins ara tothom diu que se li fa llarga la setmana esperant aquest dia, i val a dir que tothom arriba abans de l’hora i se’n va més tard.  I és que el temps se’ns fa curt i no se’ns acaba la feina, sense comptar la conversa amb els passavolants que veient tant entusiasme s’aturen a preguntar qui som i què fem.

Els propers mesos volem fer un bancal de plantes aromàtiques i medicinals i aprendre del que elles ens puguin ensenyar, muntar un hotel d’insectes, menjadores per als ocells i caixes niu. Volem aconseguir un petit ecosistema, un oasi, on tothom qui s’acosti s’enriqueixi, es relacioni i s’alimenti. En definitiva, volem un lloc bonic, un bon lloc.

L’Hort de les cases 2013

L’Hort de les cases 2021

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.