DOCUMENT DE REFLEXIÓ

Des del 14 de març d’enguany, les persones en situació de sense llar han vist com s’agreujava encara més, si és possible, la seva situació. Durant el seguiment telefònic que hem fet des de l’atenció social hem pogut constatar que:

  • Han vist com ens hem hagut de confinar les persones de referència, com tancava la biblioteca Jaume Fuster que és un lloc de trobada en el barri, també bars i comerços,  i amb ells les poques xarxes locals de suport de les quals disposaven en el seu dia a dia.
  • Han vist reduïda l’oferta de serveis d’atenció bàsica no pública: menjadors socials, serveis d’higiene i dutxa, consignes on guarden les seves pertinences.
  • Han vist com es col·lapsava el servei públic i com l’estigma, augmentat per la por al contagi, i al mateix temps la invisibilització social, creixia.

Igual que les nostres companyes d’altres entitats, ens hem vist obligades a tancar, al no poder oferir la seguretat suficient per evitar el contagi, però també per preservar la seguretat i salut del nostre voluntariat, dones (en la seva majoria) i homes majors de 60 anys.

Ens hem tancat en les nostres llars deixant al col·lectiu de persones sense llar fora del protocol, com sempre: invisibles. Ara més que mai es fa evident la fragilitat del nostre sistema de benestar, un sistema que ofereix ajudes de forma parcel·lada que impedeixen l’impuls cap a la vida autònoma. Aquest col·lectiu sofreix la situació més incerta davant l’epidèmia de coronavirus, perquè no poden complir les mesures que suggereix el nostre sistema sanitari: higiene, distàncies de seguretat i aïllament.

Valorem de forma positiva les accions dutes a terme per l’ajuntament: reforç de xoc de l’atenció social per assistir a les persones sense llar davant la crisi del coronavirus, compensació amb l’obertura de menjadors socials, centres amb personal sanitari i espais amplis per a allotjar (la fira), alimentar, garantir la higiene i atendre persones sense llar.

Aquestes mesures són adequades per a la situació sobrevinguda, però creiem que es moment de mirar més enllà, superar la subsidiarietat i plantejar respostes a les necessitats més bàsiques i evidents que es pateix en les situacions de carrer

  1. Assegurar el dret a la salut. Enfront de les situacions de pobresa farmacològica i assegurar els mitjans per a complir amb els tractaments (netejar ferides 3 vegades al dia, disposar de material esterilitzat o uns altres)
  2. Garantia de rendes. Per als perfils ja existents i per als nous. Siguin regulars o irregulars. Un ingrés que asseguri els nivells mínims de vida: proveïment d’aliments i pagament de l’habitatge.
  3. Política d’habitatge. Fer efectiu el dret a l’habitatge. A través dels models HousingFirst i/o ampliant el parc social d’habitatge protegit.
  4. Impuls a l’emprenedoria. Pels col·lectius més vulnerables que romanen fora dels circuïts convencionals d’emprenedoria i que requereixen d’un acompanyament acurat i d’un impuls econòmic específic.
  5. Compliment del dret a la protecció internacional.  Per a totes aquelles persones migrades que es troben al carrer, degut a la llarga tramitació dels seus expedients i a l’absència de recursos per acollir-los durant la tramitació.
  6. Agilització dels  tràmits administratius. De la tramitació del NIE. Per aquelles persones provinents de països de la UE que es troben en situació d’exclusió sociolaboral. Facilitar la tramitació i requisits dels permisos de treball i residència per a totes les persones migrades.

Reivindiquem una estratègia compartida a nivell nacional i europeu que impedeixi  l’augment de la desigualtat a tots els nivells, ens referim a un model d’atenció basat en la col·laboració públic-social que doni resposta i enforteixi el nostre sistema de benestar.

Per part nostra continuarem treballant de manera local i lluitant pels drets d’aquestes persones amb les quals convivim en el nostre dia a dia. Donant suport en els aspectes que hem esmentat, sempre des de la nostra discreta capacitat com a associació i dins del barri en el qual ens trobem.

Des d’Heura estem segurs que superarem tots junts aquesta situació tan excepcional i que en un futur no gaire llunyà ens podrem trobar novament per a continuar ajudant als qui més ho necessiten.

Gràcies

L’Equip de Heura

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.